Prof. Dr. FUAT SEZGİN HOCAMIZ VEFAT ETTİ

Prof. Dr. FUAT SEZGİN HOCAMIZ VEFAT ETTİ

Ömrünü İslam bilimler tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 94 yaşında hayatını kaybetti. Dünya, büyük bir alimini kaybetti. Bilim tarihinde dünyanın en büyük otoritelerinden biriydi.

03.07.2018 346

Okulumuzun ismini aldığı değerli alim, bilim adamı, mütefekkir, münevver insan, 29 dil öğrenip dünyadaki tüm yazma eserler kütüphanesinde 400 bin cilt kitabı inceleyerek İslam bilim tarihine eşsiz eserler kazandıran, binlerce öğrenci yetiştiren Fuat SEZGİN Hak´ın rahmetine kavuştu. Allah rahmet eylesin.. Mekanı cennet olsun.

Bitlis´te 24 Ekim 1924´te dünyaya gelen Fuat Sezgin, Erzurum´da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943´te İstanbul´a gelir.

İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü´nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter´in öğrencisi olan Sezgin, Ritter´in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yönelir.

 

1954´te Doçent Oldu

Sezgin, 1951´de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi´ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yapar.

"Buhari´nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954´te doçent olur. Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari´nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya atar.

 

Darbeyle Üniversitelerden Uzaklaştırılışı

Fuat Sezgin´in, "Buhari´nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar" adındaki takdim tezi 1956´da yayımlanır.

Sezgin, Türkiye´de 1960´ta askeri darbenin iktidara getirdiği hükümet tarafından hazırlanan ve 147 akademisyenin üniversitelerden men edildiği listede kendi adının da bulunması üzerine Türkiye´den ayrılarak Frankfurt Üniversitesi´nde çalışmalarına devam eder.

Cabir ibn Hayyan konusunda 1965´te yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften´a sunan ve bir yıl sonra profesör unvanını kazanan Sezgin, aynı yıl kendisi gibi şarkiyatçı olan Ursula Sezgin ile evlenir. Sezgin´in kızı Hilal, 1970´te dünyaya gelir.

İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi´nin ilk cildini, 1967´de tamamlayan Sezgin, vefatından önce 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazıyordu.

Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dâhil 27 dili çok iyi derecede biliyordu.

 

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı kuruldu

İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi´nin faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2010´da Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı kuruldu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde kurulan Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü ise 2013 yılında faaliyetlerine başlar.

 

Çok Sayıda Önemli Ödül ve Nişan Layık Görüldü

Uluslararası çeşitli akademilerin üyesi de olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, yaşamı boyunca Kahire Arap Dili Akademisi, Şam Arap Dili Akademisi, Fas Rabat Kraliyet Akademisi, Bağdat Arap Dili Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliği de dâhil olmak üzere çok sayıda önemli ödül ve nişana layık görülür.

 

Cumurbaşkanlığı Büyük Ödülü Verildi

Fuat Sezgin ayrıca Erzurum Atatürk Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi tarafından Sezgin´e fahri doktora unvanı verildi. Ayrıca Frankfurt am Main Goethe Plaketi, Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü, Hessen Kültür Ödülü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibidir.

Prof. Dr. Fuat Sezgin´in öncülüğünde kurulan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi de üstün nitelikli eser ve ortaya konan özgün çalışmalardan dolayı kurum statüsünde Kültür ve Turizm Bakanlığı 2016 Özel Ödülü´ne layık görüldü.

Görseller için link: meb_iys_dosyalar/34/36/763622/fotograf_galerisi_2199818.html

28-10-2018